Liverpools negative poengtrend under Kenny Dalglish.

Kenny Dalglish overtok Liverpool etter Roy Hodgson den 9 januar 2011. Skotten ble tatt i mot med åpne armer på Merseyside, spillerne svarte med å vinne fotballkamper. Etter 6 matcher hadde Kenny Dalglish tatt 2.17 poeng pr PL- kamp han hadde ledet laget. 2 kamper før forrige sesongs slutt hadde han 2.06 i snitt, siden har det gått den gale veien.

Christoffer Borge Johansen har laget grafen under. Fotballanalyse har fått tillatelse til å publisere den, følg @bojochris på twitter!

Den røde kurven viser Liverpools akkumulerte poengsnitt siden Dalglish kom tilbake som manager i Liverpool, eller utviklingen i poengsnittet om du vil. Grafen begynner på 5 kamper, dette fordi ett snitt ikke gir noen statistisk mening før en håndfull kamper er spilt. Alle kampene er selvfølgelig tatt med i beregningen.

Dalglish har nå ledet sitt lag i 45 PL-kamper. Tapet mot Sunderland førte til at klubblegendens snitt er nede i 1.6 poeng pr kamp for øyeblikket.

Rafel Benitez tok til sammenligning 433 poeng på 228 kamper i PL som LFC manager, dette gir ett snitt på 1.8991 poeng pr kamp. 

Roy Hodgson var LFC manager i 20 PL-kamper, og oppnådde kun 1.25 poeng pr kamp (25 poeng/20 kamper). Til tross for  stolpeskudd og periodevis godt spill, er altså Dalglish godt over snittet til Hodgson.

De første 18 kampene i grafen ble spilt forrige sesong. Dalglish signerte flere dyre spillere sommeren 2011, vi ser klart at disse samlet sett ikke har hatt noen positiv innvirkning på poengsnittet foreløpig.

Vil utviklingen snu? Legg igjen din mening i feltet under! Fotballanalyse setter pris på om du legger ut en link til dette innlegget på Facebook, Twitter eller ett annet nettsted. Tusen takk til Christoffer Borge Johansen for bidraget!

Om Harald Riisnæs

Dette er en blogg om taktikk, struktur og formasjoner i fotball. Det blir skrevet og pratet mye i media om uviktige sider ved fotball. Fotballanalyse fokuserer på det som kanskje har størst innflytelse på resultat og prestasjoner. Hvordan er lagene organisert? Hvordan påvirker to lags valg av formasjon hverandre? Fotballanalyse ser på kampen i et "sjakk-perspektiv."
Dette innlegget ble publisert i Generell artikler, Kampanalyse, Liverpool, Premier League og merket med , , , , , . Bokmerk permalenken.

11 svar til Liverpools negative poengtrend under Kenny Dalglish.

  1. Chris sier:

    Som Liverpool-supporter er det et poeng jeg vil få frem:
    Under Roy Hodgson spilte Liverpool til tider destruktiv, kjedelig fotball som, ihvertfall for meg, gav meg et inntrykk av at man var et lag som spilte for å unngå nedrykk. Selvsagt var det enkelte unntak, men totaldommen er at Liverpool som lag gikk bakover.
    Under Kenny har Liverpool spilt til tider strålende fotball, med sjanser nok til å være blant de fire beste. Selvsagt har det vært unntak (særlig Bolton og Sunderland-kampene, huuuuuffameg de var drittdårlig), men totaldommen fra meg er at Liverpool som lag går framover.

    Ville man sett Arsenal bli totalt rundspilt av Liverpool ledet av Roy? Det hadde vært interessant å se statistikk på antall sjanser på Liverpool under Roy Hodgson og Liverpool under Kenny.

    Kenny har også gjort to viktige ting: Vunnet sølvtøy (mikke mus-pokal er bedre enn ingen pokal…) og fått Liverpool klar for Europa neste år. Det er viktig.

  2. Christian Olsen sier:

    Sunderland kampen var blant de absolutt dårligste prestasjonene under KK, mens arsenal kampen var blant de beste. Trenden er uansett dårlig og virker som det krever mer og mer for spillerene og trener å samle seg for å prestere opp mot sitt beste. Det mest skuffende er at KK har fortsatt i sporet til Hodgson og ikke Benitez. Han viser glimt av storhet ved at han ikke låser seg til et system og viser at han fortsatt har noe i denne jobben å gjøre. Men tankegangen så langt har vært feilslått og ikke i nærheten av å løse Liverpools problemer. Benitez måtte kjempe mot en del gammeldags britisk tankegang da han var trener. Det henger fortsatt en del igjen i gangene på Anfield. At Dalglish fortsatt forsøker å presse en sentral midtbanespiller ut på høyrekant i 442 er deprimerende å se på, når Hodgson «lyktes» så godt med det samme trekket.

    Det er ingenting som minner om at Liverpool er i flytsonen. Hver kamp blir en tung kamp for å få resultater og dette tærer på viljen. Det må det gjøre da målsettingen før sesongen var å kjempe om CL plass. Det blir tydligere og tydligere at man ikke lykkes. Man veksler mellom 451 og 442 i kamper uten at det gjør noen forskjell, annet enn å spre usikkerhet. Jeg håper jo det skal snu, men det minner for mye om blodlsit enn fotballspill for tiden, så KK skal jobbe godt for å holde moralen oppe. Spesielt for de spillerene som har vært med på dette en gang for mye de siste sesongene.

    Denne sommeren må det gjøres riktige grep i forhold til det man vil med laget.

    Neste sesong! 🙂

    • Takk for utfyllende innlegg gutter 🙂
      Kan legge til at Liverpool kun har tatt 1.14 poeng pr kamp etter at Lucas Leiva blei skadet denne sesongen, 1.769 før.

      • Christian Olsen sier:

        Ja, Lucas må ikke glemmes. Flink til å rydde opp og holde intensiteten oppe i midtbaneleddet. Spearing gjør en god jobb som den mest nærliggende erstatteren, men blir gjerne ofret når det spilles 442. Gerrard/Henderson og Adam er ikke optimal sammensetning, med mindre Liverpool kunne dominert kampene ala Barca. Er ikke helt der vil jeg påstå.

  3. Christoffer Hobbelstad sier:

    Jeg er enig kommentarene over. Fotballmessig har Liverpool tatt en del riktige steg fremover siden 2010/2011. Spillet, når det fungerer, er flytende og bra offensivt. Defensivt har ting også fungert svært godt, laget var lenge rett bak City i den defensive statistikken. Det som mangler er mål, og jeg føler dette skyldes en kombinasjon av uflaks, udyktighet og mangel på rutine blant mange av sommerens spillerkjøp. Laget scoret lite mål fra sesongstart og det virket som det spredde seg en usikkerhet og en nervøsitet blant lagets offensive spillere som har vedvart.

    LIkevel, poengfangsten er alt for dårlig. Men slik laget spiller når ting fungerer har jeg inntrykket av at det ikke er så mye som må rettes på før laget kan konkurrere om CL-plass. En spiss med målteft og en høyrekant (Kuyt har nærmet seg slutten en stund) burde gjøre mye. Troppen er mer solid enn forrige sesong. Men, og det er et stort men, det er for mange stabile og solide spillere som mangler det lille ekstra, litt «flair» til å skape noe på siste halvdel, rett og slett for få matchvinnere og målscorere.

    Samtidig er problemet hvordan man skal få plass til enda en spiss. Igjen koker dette ned til januar for et år siden. Jeg spør meg gang på gang om man ikke kunne fått en Llorente eller lignende for Carrol-pengene. Suarez trenger en mer spillende spissmakker.

    Jeg tror fortsatt Dalghlish er rett mann, flere ganger har han gjort gode taktiske valg underveis i kamper. Laget har stort sett spilt positiv fotball. Men noe må helt klart gjøres for å få opp effektiviteten og giftigheten. Ting ville nok sett bedre ut med en frisk Lucas. Han skaffer ikke flere mål på egenhånd, men ved å frigjøre andre sentrale midtbanespillere fra den defensive delen blir laget bedre offensivt med han på banen.

    • Christian Olsen sier:

      Jeg vet ikke om jeg er så imponert over alle sjansene vi har skapt. Det er mange avslutninger som har kommet mer eller mindre etter tilfeldigheter etter innlegg fra alle kanter og posisjoner, samt dødballer. Det er ikke fullt så mange klare sjanser som er skapt. Gode stikkere til spillere på løp, eller innlegg til spillere som søker ulike rom i og rundt 16 meteren. Det er altfor sjeldent godt samspill som gir alle disse sjansene det snakkes om.

      Defensivt er jeg enig i at det har vært bra. Tror Clarke har en solid innvirkning på det. Offensivt derimot er det altfor usikkert. Det hviler for mye ansvar på at Suarez skal finne på noe. Det er egentlig litt interessant, men etter hans inntreden i laget igjen så har det etter mitt inntrykk ikke blitt bedre. Man var egentlig mer på rett vei uten han på laget. ?

      Ellers enig med deg i at det ikke nødvendigvis skal så mye til. En høyrekant som kan holde på ballen og skape ubalanse hos motstanderen er helt essensielt. Det vil gi forsvaret og det defensive arbeidet for sentral midtbane enklere arbeidsvilkår, i tillegg til gode innlegg og muligheter for liverpoolspillerene inne i og rundt 16 metern.

      At det finnes og fantes bedre alternativer enn Downing, Carroll og Henderson til omtrent samme kjøpssum er det liten tvil om. Adam derimot, er jeg fornøyd med. Han har sine svakheter, men det hadde Alonso også. Får Adam spille på styrkene sine er han god nok til å spille for et topplag. Svakhetene må det dekkes opp for i laget, noe det ikke gjøres, bortsett fra når man spiller med tre sentralt.

      • Christoffer Hobbelstad sier:

        Enig i mye av det du sier. Har selv også tenkt gjennom hvor mye Suarez egentlig tilfører laget. Så lenge han scorer så lite som han gjør, er jeg skeptisk. Mye han gjør er lekkert å se på, men det hviler for mye ansvar på han. Han trenger en spissmakker (en litt mer spillende og mobil enn Carrol) som kan binde opp en større del av forsvaret. Men han må bli mer målfarlig. Blir han det, og han kan gi Liverpool 15-20 mål på en sesong blir han veldig verdifull.

        Når det gjelder Henderson, Downing, Carrol og Adam ser jeg verdien i å bygge opp en solid, (nokså) ung og britisk stamme laget. Jeg tror det vil bygge opp en lojalitetskultur i laget. Alle har desverre skuffet. Jeg mener Adam kun kan spille mdd Lucas, den defensive risikoen er for stor uten. Hvem som helst kan passere han. Med Lucas er han derimot svært god (som mot Chelsea).

        Jeg liker uansett å ha en solid britisk stamme i troppen. Så lenge det blir krydret med litt fart og teknikk. Alene holder desverre ikke laget mål. Enda. Og Comolli sier det ikke skal handles mye til sommeren

  4. Christoffer Hobbelstad sier:

    Også enig i det du sier om formasjonen. Midtbaneleddet blir for svakt i en firer, angrepsrekka for svak med 5 på midten

    • Christian Olsen sier:

      Ja, Suarez trenger en mer spillende type sammen med seg på topp. Berbatov feks. Han er ihvertfall i feil klubb. Suarez var mer effektiv som spiss i 451 forrige sesong, så han har det i seg. Som alle andre er også han avhengig av et lag rundt seg for å prestere opp mot sitt beste.

      Den britiske linjen mener jeg er overdrevet. Å kjøpe etablerte britiske spillere uten tilknytning til Liverpool tror jeg ikke har noen hensikt. Enrique er sannsynligvis like lojal som Adam eller downing. Det må starte i utviklingsavdelingen. Å prioritere å ha en hovedmasse av talenter som skal være britisk kan ha noe for seg. Hvis derimot idèen med dette er å få en klubb som skal vise hvor gode briter kan være til å spille fotball, så får jeg litt Wimbledon assosiasjoner, og det passer dårlig i min verden. For hvis ikke det er poenget, hva er da poenget? Jeg har ingen tro på at etablerte britiske spillere har mer lojalitet til Liverpool enn andre spillere som ønsker å spille for Liverpool.

  5. Christoffer Hobbelstad sier:

    Mye mulig du har rett i lojalitetssaken. Synes dog det har vært en stygg trend at Liverpool ikke klarer å holde på verdifulle utlendinger. Mascherano, Alonso er de første jeg kommer på. Uansett ville jeg valgt kvalitet over dette. Jeg tror det bor mye potensiale i troppen, for eksempel Henderson, men det hjelper så lite når de presterer på det nivået de har gjort. Håper inderlig det blir gjort et par kjøp. Kuyt og Bellamy holder ikke evig. I alle fall Kuyt trenger å byttes ut.

    Når det gjelder Suarez i en 4-5-1 i forrige sesong fungerte det helt klart bedre. Men laget lå da i større grad 4-3-3 offensivt. Maxi, Kuyt og Meireles var flinke til å flytte etter. Mulig dette til en viss grad kan skyldes Lucas som anker, men likevel. Flere spillere var involvert offensivt.

    Får Liverpool inn en god høyrekant (vet ikke om man kan håpe på så veldig mye mer, hvis signalene om lite aktivitet til sommeren stemmer) og Lucas og Agger holder seg skadefrie kan man klatre på tabellen neste år. Men jeg frykter det trengs flere forsterkninger skal man snike seg inn i topp 4. Man kan håpe på at Raheem Sterling og kanskje Suso nærmer seg førsteslagstroppen. Da kan det bli litt morsommere neste år i alle fall.

    • Christian Olsen sier:

      Tja, årsaken til at Mascherano og Alonso dro har ikke nødvendigvis så mye med lojalitet å gjøre. Crouch forsvant fordi han ikke ble lovet fast plass på laget. Hver overgang har sine årsaker, og blir vanskelige å ta til inntekt for en bestemt vinkling, som da lojalitetshensynet blir. Mascherano dro i en kaotisk tid. Alonso ble solgt på rett tidspunkt, problemet var at klubbens tilstand ikke tilsa at rett erstatter var mulig å hente. Aquilani har kvalitetene, men også en skadehistorikk og det var det som felte ham, samt at Liverpool sjelden, eller aldri, fikk stille med sine beste spillere (Gerrard, Torres) samtidig med ham.

      451/433? Forskjellen er ikke så interessant for det har like mye med om laget klarer å etablere et overtak på motstanderen eller ikke, enn at det er så stor grunnleggende forskjell på dem. Maxi er et godt poeng. Han har nok en bedre kjemi med Suarez enn Downing.

      Blir interessant å se hvordan kveldens kamp blir ihvertfall.

Legg igjen en kommentar